מאת:

המערער הגיש תביעה להכיר באוטם שריר הלב בו לקה כפגיעה בעבודה - המערער ייחס את האוטם בו לקה לאירוע בעבודתו בו התחרש ויכוח סוער וקולני בין המערער לבין אחד העובדים הכפוף לו, אירוע אשר אירע יום לפני כן.

בדיון שהתקיים בבית הדין האזורי לעבודה, לאחר שהתקיים דיון הוכחות, הצדדים הסכימו למינוי מומחה על יסוד תשתית עובדתית מוסכמת ובית הדין מינה מומחה. המומחה קבע כי אין קשר סיבתי בין האירוע החריג בעבודתו של המערער לאוטם בו לקה וכי סביר יותר להניח כי האוטם היה מתרחש במועד בו אירע גם אלמלא האירוע החריג בעבודה ובכל מקרה מידת השפעתו פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים.

בהתבסס על חוות דעתו של המומחה, דחה בית הדין האזורי לעבודה את תביעת המערער ומכאן הערעור שהוגש לבית הדין הארצי לעבודה. בית הדין הארצי לעבודה פסק כי במקרה של אוטם שריר הלב, על מנת שהאוטם יוכר כפגיעה בעבודה, על התובע להוכיח קשר סיבתי בין "האירוע החריג" לבין האוטם בו הוא לקה. קיומו של קשר סיבתי נקבע על ידי בית הדין (סיבתיות משפטית) לאחר בחינת השאלות הרפואיות (סיבתיות רפואית) בעזרת מומחה רפואי.

חובת הוכחת הקשר הסיבתי

חובת הוכחת הקשר הסיבתי בין האירוע החריג לבין אוטם שריר הלב מוטלת על המערער כשעליו להוכיח את הקשר בסבירות העולה על 50%. ככל שיוכח קשר סיבתי כנ"ל, עובר הנטל לכתפי המשיב להוכיח כי השפעת העבודה על האירוע החריג הייתה מינורית ביחס להשפעת גורמים אחרים (מאזן ההשפעות או שאלת היחס). מבחן זה בודק האם השפעת האירוע החריג "תרם תרומה ממשית" להופעת האירוע הלבבי. גם מאזן ההשפעות נבחן על ידי בית הדין לאחר בחינת השאלות הרפואיות בעזרת המומחה הרפואי.

השאלה המופנית למומחה הרפואי נוגעת לסבירות הופעת האירוע הלבבי במועד בו הופיע גם אלמלא האירוע החריג, דהיינו, נבחנת שאלת "העיתוי", האם סביר להניח שהאוטם היה מתרחש במועד בו אירע גם אלמלא האירוע החריג. או, שאלמלא האירוע החריג, מועד התרחשותו של האוטם היה נדחה למועד מאוחר יותר.

קביעת המומחה הרפואי

במקרה דנא, אין די בעובדה שהאוטם התרחש בסמיכות זמנים לאירוע החריג בעבודה, על מנת לקבוע שיש להכיר באוטם כפגיעה בעבודה. המומחה קבע כי אין קשר סיבתי בין האירוע החריג בעבודתו של המערער לבין האוטם בו לקה וכי סביר יותר להניח כי האוטם היה מתרחש במועד בו אירע בפועל גם אלמלא האירוע החריג בעבודה, ובכל מקרה מידת ההשפעה של האירוע החריג היתה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים. המומחה נתן משקל לפרק הזמן שחלף בין האירועים, אולם קביעתו בדבר היעדר קשר סיבתי מבוססת על מכלול הנתונים.

המערער טען כי על פי חוות דעת המומחה יש ספק אם החולשה ממנה סבל בישרה את בואו של האוטם ולכן לדעתו, הספק צריך לפעול לטובתו. אולם בית הדין קבע כי הספק אינו רלוונטי לקביעת הקשר הסיבתי, אלא רק לעניין הקביעה אם התקיים אירוע חריג או לא.

סוף דבר - הערעור נדחה.

>> זקוקים לייעוץ משפטי בנושאי דיני נזיקין שונים? לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תאונת דרכים כפעולת איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מה דינה של תאונת דרכים שנגרמה כתוצאה או במהלך פעולת איבה. מי יכסה את הנזק לנפגע? כל הפרטים המאמר

הכרה בפגיעה נפשית בפעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל אזרח או תושב ישראל אשר נפגע פיזית או נפשית מפעולה של מדינה או ארגון עוין לישראל וודאי שנפגעי מלחמת חרבות ברזל נחשבים ככאלה, זכאי לפיצויים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה תש"ל 1970. כאמור גם פגועי נפש נפגעי חרדה ופוסט טראומה וכדומה נכנסים לקטגוריה זו.

שיעור תגמולים לפי חוק נפגעי פעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מי שהוכר כנפגע פעולות איבה זכאי לתגמולים ע"פ החוק. נפגע בפעולת איבה שהגיש תביעה לתגמול נכות, יוזמן להופיע לפני ועדה רפואית, שבסמכותה לקבוע את דרגת נכותו לתקופה זמנית או קבועה, לפי חומרת הפגיעה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.