מאת:

מעגל החיים מתחיל בלידה ומסתיים במות האדם - אותו אירוע בלתי נמנע שלרוב מגיע בנסיבות מפתיעות ובלי כל הודעה מוקדמת. לפיכך, למען הבטחת קיום רצונו האחרון של האדם ומילוי מצוותו לעניין חלוקת עזבונו, עורך אדם צוואה לפי התנאים הקבועים בחוק הירושה.
אדם שלא ערך צוואה, או אדם שצוואתו התבטלה לאחר מותו מסיבה כלשהי, יחולק עזבונו בין קרוביו על פי דיני הירושה המפורטים בחוק הירושה. כשנפטר אדם, מצפים בני משפחת המנוח באופן טבעי, כי רכושו יחולק ביניהם, ולעתים אף מקווים לחלוקה שוויונית. אלא מאי, פעמים רבות מתגלה כי המנוח העדיף בן משפחה על-פני בני המשפחה האחרים או אף הוריש הכול למטפלת הסיעודית שטיפלה בו, וקיפח את קרוביו. כאילו לא די בצער האופף את הנסיבות, הגילוי בדבר החלוקה הלא צפויה של העיזבון גורם לסכסוכים במשפחה ולרגשות קשים ביניהם, ומאלץ אותם לפעול ולהתמודד כנגד צוואת הנפטר באופן מהיר ויעיל חרף הנסיבות. עם כל הפליאה והתדהמה וחוסר האפשרות לשאול את המצווה לכמוסות ליבו ולמניעיו, יש בידי מי שמרגיש מקופח מצוואה לעשות כדי לתקן את העוול שהוא מרגיש שנגרם לו, בדרך של הגשת התנגדות לקיום צוואה שמשמעותה בקשת ביטולה או, לכל הפחות, ביטול חלק מהצוואה.
 
סעיף 67 לחוק הירושה תשכ"ה-1965 קובע: "הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום, יודיע על כך הרשם לענייני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות; כל המעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות לרשם לענייני ירושה תוך הזמן שנקבע וכל עוד לא ניתן הצו". תקנה 19 לתקנות הירושה, התשנ"ח-1998 קובעת את הפרוצדורה בה יש לנקוט על-מנת להגיש התנגדות לבקשה לקיום צוואה או לצו ירושה. ההתנגדות לקיום צוואה מוגשת לרשם לענייני ירושה, אולם הדיון בה ייערך בבית המשפט לענייני משפחה. לצורך כך, יש להמציא עותקים מספיקים עבור בית המשפט, המבקש ועבור כל בעל דין אחר, לרבות כל יורש או צד מעוניין אחר.
 

העילות השונות להתנגדות
התנגדויות לקיום צוואה מוגשות בעילות שונות כמו: המנוח הותיר צוואה מאוחרת, נפלו בצוואה פגמים, הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המנוח, הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת ו/או תחת לחץ ו/או איום ו/או אונס, אחד הנהנים על פי הצוואה נטל ולקח חלק בעשייתה ועוד כהנה וכהנה טענות שמטרתן להביא לפסילת הצוואה ואי מתן תוקף מחייב להוראותיה. לפיכך, בבקשה להתנגדות מפרטים את נושא ההתנגדות והנימוקים לבקשה, כמו כן מביאים בפני הרשם את המסמכים עליהם מסתמך המבקש וכן תצהיר לאימות האמור בבקשה מידיעתו האישית של המבקש המצהיר. בנוסף, יש צורך בתשלום אגרה שנקבעה וכן לצרף ייפוי כח, במידה והמבקש מיוצג על-ידי עורך דין לענייני צוואות. ישנה חשיבות באשר להקפדה על מועד ולוחות הזמנים בהגשת ההתנגדות, כלומר, תוך שבועיים מיום פרסום הבקשה לצו קיום צוואה או לצו ירושה ברשומות חובה להגיש את ההתנגדות לבקשה, כשהרשם רשאי להאריך את זמן הגשת ההתנגדות. יורש על-פי צוואה או ירושה (להלן: "זוכה") מקבל לביתו בדואר רשום הודעה על בקשה לקיים צוואה או ירושה. אלא, שקרו מקרים בהם זוכה פוטנציאלי, דוגמת בן משפחה של המצווה, עלול שלא לקבל הודעה ולכן חשוב לעיין גם בעיתונים היומיים ולברר האם ניתנה הודעה כזו, וזאת על מנת להספיק ולהגיש התנגדות בסד הזמנים שהוקצב על ידי המחוקק.
 
עם הגשת ההתנגדות לבקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, יועבר התיק לבית המשפט מומחה בענייני משפחה, באזור השיפוט הרלוונטי, שם ייערך הדיון בהתנגדות.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.