מאת:

בשורת פסקי דין נקבע זה מכבר כי הזכות לשימוע הינה זכות טבעית בדיני העבודה ולפיכך, אף שקיימת פררוגטיבה ניהולית למעסיק אשר מאפשרת לו לפטר אדם כראות עיניו (ובלבד כמובן שמניעיו ענייניים ולא נגועים בשיקולים זרים), על המעסיק לתת הזדמנות נאותה להשמיע את דבריו ונימוקיו של העובד שלא לפטרו עובר להחלטה הסופית, על מנת שזה יוכל להגן על מקור פרנסתו באופן ראוי.

במקרים אשר בהם עובד מפוטר ללא הליך שימוע או שהליך השימוע היה לקוי, קמה לעובד עילת תביעה אשר במסגרתה עשוי הוא לזכות בסעד של פיצויים או – במקרים מסוימים - אף בסעד של ביטול הפיטורין. יחד עם כל האמור, עילת התביעה ככל תביעה אזרחית אחרת תלוית נסיבות, ותלוית התנהלות בעלי הדין - דוגמא לכך היא בפסק דין שניתן אך לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (סע"ש 16499-10-12) בו נדחתה טענת עובד לפגיעה בזכותו להליך שימוע.

על פי הרקע העובדתי של פסק הדין, התובע הועסק אצל הנתבעת קרוב ל- 40 שנה. במשך השנים, החל  משירותו הצבאי של התובע - אז החל להיות מועסק אצל הנתבעת, התקדם והגיע לשורת תפקידים בכירים, ביניהם סמנכ"ל משאבי אנוש וסמנכ"ל תפעול. בשנת 2011 הוחלט בחברה במסגרת מהלכי התייעלות ושינויים ארגוניים על פיטורי עובדים, ביניהם התובע. על מנת לסיים את העסקתו של התובע בדרכי נועם הציע מנכ"ל הנתבעת לתובע לפרוש, אולם  האחרון סירב בטענה שאיננו רואה סיבה לפרישתו. בעקבות כך, משעמדה הנתבעת על תהליכי ההתייעלות, מסרה לתובע מכתב זימון לשימוע לפני פיטורין.

אולם החל מאז התובע דחה את מועד השימוע כ-6 פעמים בטענות שונות, עד שבסופו של יום פוטר התובע לאחר שימוע שניערך בהיעדרו, וזאת לאחר כ-3 חודשים בהם לא עלה בידי הנתבעת להביאו לשימוע בפניה ולאחר שלמועד השימוע האמור לא המציא לה התובע אישור מחלה (אשר נכתב בסופו של דבר רק בדיעבד).

בעקבות כך הגיש התובע תביעה בבית הדין האזורי בתל אביב, כאשר טענתו, בין יתר טענותיו, הייתה כי פיטוריו נעשו בלא שנערך לו שימוע. בית הדין דחה את התביעה ברובה, בעודו קובע כי הנתבעת פיטרה את התובע כדין וממניעים ענייניים שנבעו משיקולי התייעלות ושינויים ארגוניים הנמצאים בגדר הפררוגטיבה הניהולית של המעסיק. בית הדין קבע כי הנתבעת העניקה לתובע הזדמנויות רבות, לרבות אפשרות לשימוע בכתב ובאמצעות בא כוחו, להשמיע את טענותיו כנגד הפיטורים.

אולם התובע בחר לעשות כל שביכולתו על מנת להתחמק מהשימוע אליו זומן כדין, כל זאת על אף שעל פי חומר הראיות התובע יכול היה להתייצב לשימוע. בית הדין קבע כי בנסיבות הללו לא הייתה כל מניעה לפטר את התובע, בייחוד לאור העובדה שעל פני תקופה של 3 חודשים תמימים, בהם מועדי השימוע נדחו שוב ושוב, קיבל התובע מהנתבעת שכר של עשרות אלפי שקלים.

אם כן, תביעה בדבר אי קיום הזכות להליך שימוע תקין איננה גוברת על דרישת ניקיון הכפיים ותום הלב החלה על הפונה לבית הדין לעבודה. ככל שיוכח בפני בית הדין כי העובד/התובע עשה כל שביכולתו על מנת להתחמק משימוע, במטרה להיבנות על כך בתביעה עתידית, וככל שבית הדין יתרשם כי התובע עושה בפיטוריו "קרדום לחפור בו על מנת לקבל כספים נוספים מהנתבעת" (כך על פי פסק הדין שלעיל), לא יהסס בית הדין לדחות את התביעה ולאשר את הפיטורין על אף שלא התקיים הליך שימוע.

בשולי הדברים יצוין כי בית הדין קיבל את טענתו של התובע בדבר היעדר הצדקה לפיצול תקופת העסקתו אצל הנתבעת, ובשל כך קבע בית הדין כי על הנתבעת להשלים עבור התובע את מלוא פיצויי הפיטורים בהתאם לשכרו כסמנכ"ל, קרי סך של 500,274 ₪. כמו כן קיבל בית הדין את טענת התובע בדבר זכאותו ליתרת חלף הודעה מוקדמת ע"ס 52,246 ₪. כן נפסקו לטובת התובע שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט ע"ס 21,000 ₪.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

שינויים בכללים להקצאת אופציות לעובדים

מאת: אלי דורון, עו"ד

משרד האוצר פרסם טיוטה לתיקון כללי מס הכנסה בנושא הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים. יחד עם זאת יש לעמוד בתנאים נוקשים לצורך זכאות להטבות אלו. מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי לצורך עריכת תוכנית אופציות והגשתה באופן שיעמוד בתנאי הדין.

ביטוח פנסיוני לעובדים זרים

מאת: עמית גרוס, עו"ד

נושא הביטוח הפנסיוני לעובדים זרים, מעורר שאלות רבות, בין היתר, האם עובד זר זכאי להפרשות פנסיוניות? ככל שכן, האם ניתן לבצע הפרשות על שמו? האם עובדים זרים מסתננים זכאים גם כן להפרשות פנסיות? ועוד. במאמר זה, ננסה לענות על השאלות אשר הצטברו במשרדנו מקהל לקוחותינו הרחב.

ייצוג גברים במקרי הטרדה מינית בעבודה

מאת: צוות האתר

למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג חברות, גורמים פרטיים וכן עסקיים, בתלונות ו/או תביעות אשר מוגשות על פי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה כנגד עובדים ועובדות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.