מאת:

מכירת מניות בחברה פרטית הינה פעולה מקובלת המבוצעת כדבר שבשגרה - היא מבוצעת גם בימים של פעילות כלכלית רגילה וגם בתקופות של משבר, דוגמת משבר הקורונה. פעולה זו יכולה להתבצע בחברות קטנות, בינוניות וגדולות כאשר במקרים רבים, מכירת מניות החברה היא העיסקה הגדולה ביותר שאדם מן היישוב מבצע במהלך חייו, לפעמים הוא מוכר את מפעל חייו או חלק גדול ממנו ומשכך יש לייחס לעניין חשיבות מכרעת.

 

עסקה של מכירת מניות מחייבת בקיאות מסחרית, בקיאות בדיני חברות ובקיאות בדיני מס כאשר ההתנהלות חייבת להיות מדויקת ומסודרת לטובת מניעת אי הבנות ובעיות בעתיד. עסקה שכזו חייבת להיות מלווה משפטית לטובת יישום מדויק ומלא. לרוב עסקה של מכירת מניות יכולה להתבצע משורה של טעמים, דוגמת אלו -
1. רצון לממש חלק מהמניות ולקחת כסף "הביתה".
2. רצון למכור את כל החברה ולצאת לפנסיה ו/או לפעילות חדשה.
3. רצון להתחבר לגוף גדול יותר היכול להביא עימו ערך מוסף.
4. מעבר בין דורי - המבוגרים יוצאים, הצעירים נכנסים.
5. מצוקה כלכלית המחייבת מימוש.
 
בחלק מהמקרים נמכרת השליטה בחברה או 100% מהמניות, ובחלק אחר נמכרים חלקים קטנים יותר של המניות. כמובן שכל מערך ההסכמים צריך לקחת פרמטרים אלה בחשבון. עסקאות של מכירת מניות צריכות לקחת בחשבון כי רוכש המניות למעשה נכנס כבעל מניות בחברה, לה התחייבויות וחובות וכי אין בעצם הרכישה של המניות, גם אם 100% מהן, כדי לשנות נתון זו. חברה היא יישות משפטית נפרדת ולכן עצם שינוי במבנה המניות לא משנה דבר בנוגע למחויבות של החברה לחובותיה, לתביעות המתנהלות על ידה או נגדה, להסכמים עליה היא חתומה מול ספקים, לקוחות, עובדים ועוד. במקביל המוכר צריך לקחת בחשבון כי מכירת המניות לא משחררת אותו אוטומטית מערבויות אישיות מול בנקים ולכן על ההסכם לקחת גם פרמטרים חשובים אלה בחשבון.
 

עסקת מכירת המניות צריכה, בדרך כלל, להיות מחולקת לשלושה שלבים:
1. שלב א - עריכת הסכם עקרונות בו מסכימים הצדדים על עקרונות העסקה, מסגרת העסקה, מהם הסעיפים המהותיים ומה המצגים אותם יש לבחון לטובת השלמת העסקה.
 
2. שלב ב - בדיקת נאותות. זהו שלב בו על הקונה לבדוק את כל המצגים של המוכר, לראות מה הזכויות והחובות של החברה הנמכרת, מה ההסכמים עליה היא חתומה, מה מצבת הנכסים שלה, מה מצבת העובדים, מה המצב אל מול רשויות המס ועוד שורה של מרכיבים אותם יש לבחון על מנת לוודא את הסטטוס המלא של החברה. על הקונה לדעת בדיוק למה הוא "נכנס" ומה המצב המדויק של החברה.
 
3. שלב ג - בהנחה ששלב בדיקת הנאותות מושלם בהצלחה, יש לערוך הסכם מפורט בין הצדדים המתאר את שלל ההסכמות ובכללן הסכמות לעניין: מחיר העסקה, מצגים ניתנים, שלבים שונים בעסקה, שחרור המוכר מערבויות, ​אופן וקצב התשלום, חלוקת תפקידים, זכות סירוב ראשונה, ליווי של המוכר את הקונה לטובת חפיפה ראויה, מנגנון לטיפול בסכסוכים, מבנה דירקטוריון, תגמול המעורבים, מדיניות חלוקת דיבידנדים, זכות שיפוי, חובה לשינוי תקנון בהתאם להסכמות, עריכת הסכמים קשורים אחרים וסגירת מימון העסקה.
 
בחלק גדול של העסקאות, בעל מניות מוכר את המניות ומקבל תמורה. בחלק אחר של המקרים בעל המניות החדש מקבל מניות בהקצאה של החברה, יכול שההקצאה תהא כנגד הזרמת הון ובחלק אחר של המקרים יכול שההקצאה תהא כנגד הלוואת בעלים, כל מקרה לגופו. את כל המרכיבים האלה יש לגבש היטב. כאמור עסקת מכירת מניות הינה עסקה החייבת להתנהל בצורה ברורה וסדורה מאוד. יש לדאוג לשורה ארוכה של מרכיבים וזאת על מנת להבטיח כי העיסקה תעבור בצורה חלקה וללא דופי. עסקת מכירת מניות חייבת כאמור גם לקחת בחשבון פרמטרים הנוגעים לדיני חברות ודיני מס.
 
משרדנו המורכב מעו"ד ורו"ח הבקיאים הן בדיני חברות והן בדיני מס, ישמח לקדם עבורך עסקאות שכאלה במהירות וביעילות נטולת פשרות. אנו נשאף להביא להבנה ולחתימה להסכם בהקדם האפשרי - אנו יודעים לנטרל מתחים מיותרים, להיות יצירתיים ובסופו של יום, ככול שניתן, להביא לך את העסקה הרצויה. מוזמנים ליצור קשר ישירות עם עו"ד אלי דורון 054-4251054

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תשלום מס עסקאות עודף

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק מס ערך מוסף מטיל חבות במס על עסקאות בישראל. אלא, שישנם מקרים שבהם משולם מס מבלי חבות לשלמו. באילו מקרים ניתן לפעול על מנת לקבלו בחזרה? מומלץ להיוועץ בעורך דין מומחה טרם העסקה, וכן מיד לאחר כל שינוי שחל בתנאיה.

רישוי עסקים וצו סגירה מנהלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק רישוי עסקים קובע, כי כל עסק שמופיע בצו רישוי עסקים חייב ברישיון עסק להפעלתו. כדי להימנע מסנקציות בעקבות הפעלת עסק ללא רישוי, חשוב להתעמק בדרישות המשפטיות והרישוי המתאימות לכל סוג עסק.

פאנל הערכות לתום שנת המס 2022 ותחילת 2023 - וובינר 05.12.22

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-05 בדצמבר 2022 קיים משרדנו פאנל של מומחי המשרד בהשתתפות 150 רואי חשבון, עורכי דין, יועצי מס ולקוחות – שעסק בסוגיות של מיסוי, התחדשות עירונית, הקמת עסק והסכם מייסדים וחדלות פירעון. צפו בהרצאות>

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.