מאת:

נקראתם לחקירה? עשרת הדיברות לנחקר במס הכנסה

לא פעם נקראים אנשים נורמטיביים שלעולם לא דבק בהם רבב וללא כל עבר פלילי אל חקירה במשטרה ו/או ברשויות המס - אירוע לא נעים לכל הדעות, המעלה בחלקנו תחושת אי נוחות, פחד ולחץ מהמעמד המאיים. גורמי חקירה מיומנים ומנוסים לא ימהרו לחקור את החשוד מבלי לאסוף חומר לפני כן, לחקור מעורבים אחרים ויבדקו מסמכים הקשורים לעבירה. מאידך, החוקרים, אשר כל עת ויש חשד לביצוע עבירה, פועלים בפזיזות, עוצרים את החשוד ומתחילים בחקירה מבלי שיש ראיות אחרות לביסוס החשד, דבר המביא לכך שנחקרים בפעם הראשונה אנשים נורמטיביים ללא כל ניסיון עם רשויות החוק.
 
חשוב לציין כי התנהלות נכונה וייעוץ משפטי ומקצועי יכולים לחסוך מכם את החוויה הלא נעימה. להלן עשרת הדיברות המרכזיות אשר כדאי להקפידן בעת הגעה לחקירת מס:
  1. תחילת החקירה - טעות לחשוב שהחקירה מתחילה בחדר החקירות. כל אמירה של החשוד גם בשלב הגעת השוטרים/החוקרים, גם בשלב התיקול ברחוב, בשלב החיפוש וההמתנה במשרדי החקירות – נרשמת ומתועדת. טעות לחשוב כי אפשר לדבר עם השוטרים ובתחילת החקירה לטעון דברים אחרים.
  2. הזכות להיוועצות עם עורך דין - לכל חשוד (למעט עבירות ביטחון) עומדת זכות להיוועץ עם עורך דין. זכות זו היא מרגע בו פוגש אתכם שוטר/חוקר ומתשאל אתכם. ליווי משפטי יבהיר לכם את משמעויות הדברים העומדים בפניכם וידאג שזכויותיכם תישמרנה. זכות ההיוועצות היא זכותם המלאה – אל תוותרו עליה בשום שלב.
  3. להבין מול מה אתם "עומדים" - עליכם להבין האם אתם מוסרים עדות או נחקרים וכן מה הם החשדות נגדכם. על החוקרים להבהיר בתחילת החקירה במה אתם חשודים, לומר את סוג העבירות וכו'. אם בתחילת החקירה לא נאמר לכם כלום, תעמדו על כך שתקבלו פירוט של החשדות המיוחסים לכם בחקירה לקבלת ייעוץ מקצועי ונכון.
  4. לא לשכוח שאתם מוקלטים ומתועדים - נכנסתם לחדר חקירות, ממתינים במסדרון, נמצאים בניידת או נפגשת עם אנשים קרובים – הכל מתועד. פעמים רבות המשטרה עורכת תרגילי חקירה שבמסגרתם היא מעניקה לכם תחושה שאתם יכולים לדבר באופן חופשי, אך בדיעבד הכול מוקלט ומתועד בדרך כזו או אחרת.
  5. זכות השתיקה - זכות השתיקה בדומה לזכות ההיוועצות היא זכותכם המלאה. אך יש לזכור כי אין לעשות שימוש בזכות השתיקה מבלי להיוועץ עם עורך הדין שלכם. שתיקה בחקירה יכולה לעיתים לחזק את החשדות נגדכם. אין מקום לעשות שימוש בזכות השתיקה ללא ייעוץ והכוונה של עורך הדין.
  6. תרגילי חקירה - לחוקרים מותר לשקר לכם בחקירה, הם יכולים להגיד שיש בידם ראיות מוצקות כאשר בפועל החוקרים משקרים על מנת להביא את הנחקר להודות ולהתבלבל בחקירה. תמיד תיקחו בערבון מוגבל את מה שנאמר לכם על ידי החוקרים.
  7. אין דבר כזה שחוקר אומר "אני לא רושם" - חוקר מחויב על פי החוק לתעד ולרשום הכול. חשודים הנמצאים בפעם הראשונה בחקירה, חושבים כי החוקר באמת לא רושם ומפלילים את עצמם. אין דבר כזה "אני לא רושם" – הכל נרשם ומתועד.
  8. לקרוא היטב את המסמכים בחקירה - החקירה עצמה נרשמת על גבי מחשב או בכתב יד. פעמים רבות נרשמים דברים שלא אמרתם או שהוצאו מהקשרם. דברים שנאמרו על ידי הנחקר בחקירה יכולים לעשות את ההבדל בין הרשעה לבין זיכוי. זכרו לקרוא היטב את המסמכים המוצגים בפניכם בחקירה ולראות שאתם חותמים על מה שבאמת אמרתם ולא על דברים אחרים.
  9. תכנון הצעדים קדימה - ככלל, לא אתם אלה שצריכים להביא את הראיות (למעט מקרים לפי פקודת מס הכנסה וחוק המע"מ לעניין ניהול מסמכים רלוונטיים), אלה חובתם של רשויות המס למצות את הראיות מחקירת התיק. שקרים, שתיקה ואליבי מופרך מהווים ראיות חזקות כנגד נאשמים בשלב המשפט. נחקר אשר חוזר מאמירותיו בחקירה מחזק את הראיות כנגדו באופן משמעותי. על כן, יש לתכנן את צעדיכם במהלך החקירה, תוך שמירה על ריכוז ומסירת תשובות לעניין ותוך הבנה שאין אתם חייבים להפליל את עצמכם במהלך החקירה.
  10. שיבוש הליכי חקירה - בסיום החקירה, הימנעו מלדבר עם אנשים אחרים ומעורבים בה על פרטי החקירה או לנסות ולהשמיד ראיות. שיבוש הליכי חקירה היא עבירה חמורה המכתימה את שאר העבירות בהן אתם חשודים ועלולה להצביע על אשמתכם בעניינים בהם נחקרתם. בנוסף, זו גם עילת מעצר.
 
לכן זכרו, התייעצו בכל שלב בחקירה, אוזן קשבת של עורך הדין וקבלת ייעוץ משפטי ומקצועי ממנו, ימנעו ביצוע עבירות שלכם הנראות לכם כצעדים לגיטימיים לחלוטין.
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.33 ע"י 6 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הסדרת ארנק דיגיטלי שחור - גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון - צעד מתבקש למילוי הקופה המתרוקנת. לאחרונה פורסם כי רשות המס החליטה להפעיל מחדש את נוהל "גילוי מרצון" שמאפשר לנישומים תושבי ישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על הכנסותיהם שטרם הוצהרו תוך קבלת חסינות מפני העמדה לדין.

חשבוניות פיקטיביות וסנקציה של כפל מס

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה ניתן בבית המשפט המחוזי לוד-מרכז פס"ד נוסף בהמשך ישיר למלחמה של רשויות המס בחשבוניות פיקטיביות. בפסק הדין דחה בית המשפט את ערעורו של בעל המניות בחברה וקבע, כי בפסיקה הוצבה דרישה מהותית כי חשבונית מס תשקף עסקה אמיתית שהתרחשה ואת הצדדים האמיתיים לעסקה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.