מאת:

בתאריך 01.02.12 ניתן פסק דין בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים שעניינו פרשנות דרישת אי-התלות הקבועה בסעיף 66(ד) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן- "הפקודה").

בפני בית המשפט הונחו שלושה ערעורים שנידונו במשותף (ע"א 8114/09, ע"א 8297/09, ע"א 1177/10). שלושת הערעורים עסקו בבני זוג נישומים נשואים (להלן: בני הזוג מלכיאלי, שקורי וכהן), שאחד מהם או שניהם ביחד החזיקו בשנות המס הרלוונטיות ב-96%-100% ממניות החברה ששילמה את שכרם.

בני הזוג הגישו בקשה לפקיד השומה לשום את הכנסותיהם בנפרד. פקיד השומה בחן את הבקשה לנוכח סעיף 66(ד) לפקודה הקובע כי בן זוג רשאי לתבוע חישוב מס נפרד רק כאשר "הכנסת בן הזוג האחד באה ממקור הכנסה שהוא בלתי תלוי במקור ההכנסה של בן הזוג השני" (להלן: "דרישת אי התלות").

מכיוון שבשלושת המקרים, החברה שבה עבדו בני הזוג נשלטה באופן מוחלט על ידם, סבר פקיד השומה שקיימת תלות בין ההכנסות של שני בני הזוג, ועל כן דחה את ערעורם.

עמדתו של פקיד השומה הסתמכה על הלכת קלס (ע"א 900/01 קלס נ' פקיד שומה תל אביב 4, פ"ד נז(3) 750 (2003)) לפיה אמנם נקבע שחזקות התלות ניתנות לסתירה, אך לא נקבע ואף אין בכוחה לקבוע, כי דרישת אי-התלות עצמה, כתנאי לזכאות לחישוב נפרד, ניתנת לסתירה.
עוד טען פקיד השומה כי דרישת אי התלות היא דרישה מהותית שקבע המחוקק, ולכן רק המחוקק הוא זה שיכול לשנותה. ע"פ המבחנים שנקבעו בפסיקה בעבר, כאשר בני זוג שולטים בחברה אזי דרישת אי התלות אינה מתקיימת.

מנגד טענו הנישומים כי דרישת אי התלות עצמה – כתנאי לזכאות לחישוב נפרד - ניתנת לסתירה. לשיטתם, התכלית האנטי תכנונית היא תכליתו הבלעדית של סעיף 66(ד) ולכן אין כל סיבה להחילו מקום בו הוכיחו את נחיצות משרתם ונאותות שכרם, אלא במקרה כזה – יש מקום לאפשר לבני הזוג ליהנות מחישוב נפרד של המס החל על הכנסותיהם, גם אם קיימת תלות בין מקורות ההכנסה של שני בני הזוג.

כן נטען על ידם כי אילו תכלית החוק הייתה – כטענת פקיד השומה – מיסוי במשותף של הכנסתם של בני זוג בגלל "היתרונות לגודל" שיש לבני הזוג ככאלה (כלומר הוצאות קטנות יותר לבני זוג ביחס לשני יחידים החיים בנפרד), אזי היה מקום לעשות כן גם בהיעדר תלות בין הכנסות בני הזוג.

משכך, נדרש בית המשפט העליון לשאלה כיצד יש לפרש את דרישת אי התלות הקבועה בסעיף 66 (ד) לפקודה על מנת שתהלום את תכליתה? האם תלות בין הכנסות בני הזוג היא כשלעצמה סיבה למניעת החישוב הנפרד או שמא תישלל הזכות לחישוב נפרד רק במקום שאל תלות שכזו תתלווה גם התנהלות אשר יש בה משום "תכנון מס" בלתי נאות, הבאה לידי ביטוי בכך שהכנסותיו של אחד מבני הזוג (בן הזוג שאינו "רשום") נקבעו באופן שאינו תואם את היקף תרומתו לעסק שבו מדובר?

בחלקו הראשון קובע סעיף 66(ד) את דרישת אי התלות, קרי הוראת סעיף 66(א) לפקודה אשר התירה לבן זוג לתבוע חישוב נפרד של הכנסתו, לא תחול כאשר הכנסת בן זוג אחד תלויה בהכנסתו של האחר. בחלקו השני של הסעיף קובע המחוקק כי בהתקיים אחת משלוש חזקות עובדתיות (להלן: חזקות התלות), הכנסת בן הזוג האחד לא תיראה כבלתי תלויה בהכנסת האחר, וממילא לא יוכלו בני הזוג לתבוע חישוב נפרד של הכנסתם.

בהלכת קלס נבחנה פרשנות חלקו השני של הסעיף-חזקות התלות, ונקבע כי "חזקות התלות" (קרי החזקות המורות כי במקום שבו קיימת אחזקה של אחד מבני הזוג בזכויות בעסק ו/או בחברה ממנה מתפרנס גם בן הזוג האחר, קיימת תלות בין מקורות ההכנסה) אינן חזקות חלוטות, אלא הן ניתנות לסתירה. עם זאת, הלכת קלס לא התייחסה מפורשות למקרים שבהם אמנם מתקיימת תלות בין מקורות ההכנסה, אך מתעורר ספק אם חישוב משותף של ההכנסה יגשים את תכלית החוק בהעדר תכנון מס לא נאות.

בית המשפט קיבל באופן עקרוני את טענת הנישומים כי תכליתו של סעיף 66 (ד) ובו דרישת אי התלות- הינו מניעת הפחתות מס מלאכותיות ובלתי נאותות. עם זאת, קבע בית המשפט דרישת אי התלות שייכת לתחום הנורמות האנטי תכנוניות המיוחדות, באשר היא קובעת דין מיוחד על בני זוג שהכנסת אחד מהם תלויה בהכנסת השני, ומכאן שהיא חזקה חלוטה ולא חזקה הניתנת לסתירה.

אשר על כן, פסק ביהמ"ש,יש לפרש את סעיף 66(ד) כקובע כי בכל מקרה בו מתקיימת תלות בין הכנסות בני הזוג, תחושב הכנסתם במשותף, אף אם גובה ההכנסה לא נבע משיקולי מס.

עוד התייחס בית המשפט לכך שפרשנות זו מכבידה על בני זוג העובדים יחד ואף מתמרצת אותם לעבוד במקומות עבודה נפרדים כדי להפחית את חבות המס שלהם, ועל כן ניתן לקוות כי המחוקק יבחן האם נוסחו של הסעיף הוא עדיין הנוסח הרצוי כיום.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.