מאת:

בעל מניות חויב בהכנסה מדיבידנד בשל כספי מס תשומות שקוזז שלא כדין בחברות שבבעלותו ובשליטתו

בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה ביום 26/8/19, דחה בית המשפט את הערעור שהוגש על ידי יצחק אביתר (להלן: "המערער"), וקבע כי יש למסות את המערער באופן אישי בהכנסה שתסווג כדיבידנד לפי סע' 2(4) לפקודה, בגין שומות שהוצאו לחברות שבבעלותו, בין היתר על הכנסות מניכוי מס תשומות שלא כדין, והפכו לחלוטות לאחר שהחברות לא הגישו ערעור, ובהינתן שהחברות אינן פעילות וחסרות כל נכסים ועל כן חזקה היא כי אותן הכנסות הגיעו לכיסו של המערער (ע"מ 1409-06-18 יצחק אביתר נ' פקיד שומה חיפה).
 
המערער הנו בעל המניות היחיד ומנהל החברות - א.י. אינטר גולד סחר בע"מ, א.י. גולד פיין בע"מ ו-א.י. אביבים נכסים והשקעות בע"מ (להלן: "החברות"). המערער והחברות הורשעו במסגרת הסדר טיעון בהליך הפלילי בעבירות לפי חוק מע"מ בשל ניכוי תשומות על פי חשבוניות פיקטיביות ובהתחמקות מתשלום מע"מ, בהיקף של עשרות מיליוני ש"ח. ערעור על שומת כפל מס שהוצא לחברות על ידי מנהל מע"מ נדחה על ידי בית המשפט מחוזי בתל אביב. פקיד שומה חיפה (להלן: "המשיב") הוציא לחברות שומות בצווים לפי אחוז רווח גולמי של 4%. בנוסף המשיב חייב את החברות בהכנסה בגובה מס התשומות שקיזזו שלא כדין. החברות לא הגישו ערעור על השומות שהוצאו להן ואלו הפכו לחלוטות. למערער הוצאה שומה בה הוא חויב בהכנסה שסווגה כדיבידנד בגובה מס התשומות שקוזז שלא כדין ע"י החברות במסגרת החשבוניות הפיקטיביות.
 
טענות הצדדים
המערער טען כי לא הוגשו ערעורים מטעם החברות משום שהחברות לא פעילות ואין להן נכסים. המערער טען שבהליך הפלילי הוא הורשע בקיזוז חשבוניות "זרות" ולא "פיקטיביות" שכן אין חולק שנרכשה סחורה ושולם בעדה, אלא שההרשעה היא על כך שהחשבונית התקבלה מגורם אחר מזה אשר סיפק את הסחורה. בהתאם, הרי שגם מלוא המע"מ שולם לספק צד ג' ודווח לרשויות. לא הוכח ולא נטען כי הכספים נשארו בידי החברות או הועברו למערער, ומכוח הגדרת החשבוניות כ-"זרות" לא היתה מחלוקת כי הכספים שולמו למוציא החשבוניות.
 
המשיב טען כי למרות האישיות המשפטית הנפרדת של החברות, המערער היה "הרוח החיה" כמנהלן הפעיל ובעל המניות היחיד. כמו כן, אין מקום להתיר למערער ולחברות להציג ראיות הסותרות את הודאותיהם בהליך הפלילי והם אינם יכולים לעלות לראשונה טענות חדשות המהוות הרחבת החזית. מבנה החברות נועד בכדי להונות את רשויות המדינה ולהתעשר על חשבון קופת המדינה, ולכן החשבוניות שנדרשו ע"י החברות לא עולות לכדי חשבוניות זרות, אלא חשבוניות פיקטיביות גרידא. הכנסות החברות לא נעלמו והן היו חייבות להגיע לכיסו של המערער ששלט במערך התאגידי. אין בסיס לטענות המערער כי קיים מיסוי המחזור ולא מיסוי הרווח של הפעילות הפלילית.
 
החלטת ביהמ"ש
בית המשפט לא קיבל את טענת המערער לפיה הוא והחברות לא הורשעו בקיזוז חשבוניות פיקטיביות אלא בחשבוניות זרות, שכן הערעור מתבסס על שומות חלוטות הנובעות מקיזוז תשומות שלא כדין ולכן הסיווג כ-"פיקטיביות" או "זרות" אינו רלוונטי. אף אם נתעמק בטענות המערער, העובדה היא שהנאשמים הודו במהלך ההליך הפלילי כי מדובר באופן מובהק בחשבוניות פיקטיביות, כל הפעילות נוצרה על מנת ליצור "כסות חשבונאית" להחדרת זהב שחור לשוק הישראלי, כאשר המערער היה מ-"אדריכלי" ההונאה לקופת המדינה. ביהמ"ש קיבל את טענת המשיב לפיה הכנסות המערער הגיעו לידיו או למי מטעמו ולא התפוגגו באוויר העולם כפי שנטען. בנוסף, מציין ביהמ"ש כי המשיב עשה חסד עם המערער בכך שלא ייחס את ההכנסות כשכר עבודה או דמי ניהול, שכן הכנסות אלו חייבות בשיעור מס שולי הגבוה יותר משיעור מס על דיבידנד.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.